Gemeenschapskrant

Nieuwe uitbaters, jarenlange ervaring

04/09/24

Er waait terug een nieuwe wind door de Foyer van de Lijsterbes. Raf en Pascale hebben de ervaring en de goesting om van de Foyer een gezellige plek te maken waar je de hele dag door terecht kan.

Tine De Wilde

Met Raf Genard en zijn vrouw Pascale Poels heeft de Lijsterbes sinds enkele maanden de geknipte opvolgers gevonden voor David Demey en Thérèse Flore, die tot mei van dit jaar de Foyer al nieuw leven hadden ingeblazen. Raf en Pascale ondersteunden David al sinds november, en kregen de smaak te pakken. Net voor de zomervakantie kwamen ze tot een overeenkomst om de keuken en de zaal helemaal zelf in handen te nemen. Voor dit nieuwe project verhuizen ze van Zaventem naar Kraainem.

Tennisclub

Raf en Pascale hebben een verleden in de horeca. ‘Tot voor kort baatten wij samen tennisclub TC Tenza in Zaventem uit’, vertelt Raf tussen de zomerse bereidingen van zijn mosselen door. ‘Daar hebben we zes jaar samengewerkt, dus we zijn het gewoon om samen in een zaak te staan. Het is te zeggen: Pascale werkt, en ik loop er een beetje bij’, zwanst Raf op zijn typische manier. ‘Ik sta meestal in de keuken en Pascale kan alles. Zij is echt een allrounder.’ Dat ze de stap naar de Kraainem zetten, heeft alles met de vorige uitbater David te maken.

‘Hij heeft ons gecontacteerd omdat hij zelf aan iets anders toe was.We zijn op 1 november begonnen om hem te ondersteunen. Begin mei is David vertrokken. Wij hebben zijn vennootschap overgekocht. We combineerden de uitbating van TC Tenza met nog een job voor we ’s avonds de club opendeden. Dat was een energievreter. Pascale en ik hadden al gedacht dat we beter fulltime een zaak zouden uitbaten. We hebben deze uitdaging met twee handen aangenomen. Wat gaan allebei 100 % voor de Foyer. We wonen sinds afgelopen zomer zelfs boven de Foyer. We zijn verhuisd van Zaventem, al is dat ook niet zo’n grote stap. Zaventem en Kraainem liggen maar een paar kilometer uit elkaar.’

Lunch voor 16 euro

Hebben Raf en Pascale een bepaalde ambitie of een idee over hoe ze de populariteit van de Foyer verder willen uitbouwen? ‘De bedoeling is de lunchformules van ’s middags verder uit te bouwen. We hebben van maandag tot vrijdag een lunch geïntroduceerd voor 16 euro met soep, een hoofdgerecht en koffie. Elke dag iets anders. In de zomer zijn de mosselen natuurlijk belangrijk, maar we hebben ook suggesties zoals f ish en chips en paardensteak. ‘s Avonds blijft de keuken ook open. Je kan bij ons eten van 12 tot 21 uur. We zijn open vanaf 10 uur. De sluitingsdag is zondag, tenzij er evenementen en voorstellingen zijn. Want na de voorstellingen van de Lijsterbes kan je hier natuurlijk terecht voor een pilsje, zwaardere bieren, een wijntje of iets fris.’

Als we het menu bekijken, zien we heel wat fingerfood voor de kleine honger. Bij de voorgerechten vallen de garnaalkroketten, de kaaskroketten en de scampi’s op. Bij de hoofdgerechten klassiekers als steak, vol-au-vent, stoofvlees, pasta’s en balletjes in tomatensaus, maar ook paardensteak en kalfsblanquette. De desserten en heel wat interessante wijnen maken de menukaart compleet.

Goede mentaliteit

Pascale en Raf zien veel potentieel in de Foyer. ‘In de eerste maanden hebben we een vast cliënteel kunnen opbouwen voor de lunch. Dat zijn vooral mensen van Kraainem, maar daar kunnen misschien nog klanten bij komen van de bedrijven in de buurt. We hebben al een lentebal georganiseerd en zulke dingen zullen we nog doen. De Foyer is een aantal jaren geleden gerenoveerd, het is een heel mooie zaak die goed in Kraainem past. We ervaren hier dezelfde goede mentaliteit als in Zaventem. Kraainem is nog internationaler, maar ons publiek is voornamelijk Nederlandstalig. Af en toe zal weleens iemand van de trouwe klanten uit Zaventem passeren. We hebben daar een verleden in de sport en in de cultuur.’ Hopen ze op termijn een activiteit in de Foyer mee te pikken? ‘Op dit ogenblik is dat niet aan de orde omdat we zelf van ’s morgens tot ’s avonds bezig zijn. Maar we zijn goed op de hoogte en we leren de lokale verenigingen die hier komen kennen. Ook zij zijn deel van de goede basis waar we op voort kunnen werken.’

Tekst: Michaël Bellon
Foto: © Tine De Wilde
Uit: lijsterbes september 2024

Meer nieuws

  • Kwantumfysica voor het eerst helder uitgelegd

    04/09/24

    Topfysicus Frank Verstraete (UGent en Cambridge University) zit in dezelfde fietsclub als schrijfster en theatermaakster Céline Broeckaert. Na een lange fietstocht kwamen ze op het idee om een verstaanbaar boek over kwantumfysica te schrijven, en dat lijkt een internationale bestseller te gaan worden.

  • Maand van de sportclub

    04/09/24

    Tijdens de maand van de sportclub openen de Nederlandstalige sportclubs – Tennisclub De Kamme, Kraainem Tigers Floorball Club, SPORTKRA, KnA Kraainem en Mikra – hun deuren voor iedereen die wil kennismaken met hun sport en club. Je kan gratis een kijkje nemen of zelfs deelnemen aan trainingen.

  • Gemeenteraadsverkiezingen

    04/09/24

    Op 13 oktober gaan we stemmen voor de gemeenteraad, de OCMW-raad, de provincieraad en voor het toekomstige beleid van onze gemeente. Over lijsten, kandidaten en programmapunten informeren we jou in de lijsterbes van oktober. Eerst maken we een balans op van de voorbije 6 jaar gemeentebeleid.