Gemeenschapskrant

Gemeenteraadsverkiezingen

04/09/24

Op 13 oktober gaan we stemmen voor de gemeenteraad, de OCMW-raad, de provincieraad en voor het toekomstige beleid van onze gemeente. Over lijsten, kandidaten en programmapunten informeren we jou in de lijsterbes van oktober. Eerst maken we een balans op van de voorbije 6 jaar gemeentebeleid.

Luc Maes

‘De puzzel is gelegd, maar de vorm is op zijn minst grillig te noemen’, zo schreven we zes jaar geleden. En ja, de uitslag van de vorige gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was heel opmerkelijk in Kraainem. De Franstalige lijst van DéFi+MR+Ind. behaalde 11 zetels, één te weinig voor een volstrekte meerderheid. De lijst Kraainem-Unie scoorde goed met 8 zetels. De Lijst Burgemeester van de toenmalige burgemeester Dorothée Cardon de Lichtbuer behaalde 4 zetels.

Vele deuntjes

Nog tijdens de verkiezingsnacht beklonken Kraainem-Unie en de Lijst van de Burgemeester een samenwerking met een meerderheid van 1 zetel, naar eigen zeggen om een duidelijke breuk met het verleden te maken. Zo kwam er een einde aan een lange periode van heerschappij door een Franstalige eenheidslijst. Maar door het systeem van de rechtstreeks verkozen schepenen in de faciliteitengemeenten haalden DéFi+MR+Ind. toch 3 zogenaamde ‘oppositieschepenen’ binnen. Een allesbehalve comfortabele situatie voor een goed lokaal beleid, en dat zou de volgende 6 jaar ook scherp duidelijk worden. Want telkens als het schepencollege geen consensus bereikte, moest het punt naar de voltallige gemeenteraad worden gestuurd, alwaar de krappe meerderheid moest zorgen dat alle verkozenen op zijn minst aanwezig waren om het punt alsnog goedgekeurd te krijgen. Kortom, de laatste 6 jaar werden vele deuntjes gezongen, maar naar enige samenzang was het dikwijls zoeken.

De nieuwe burgemeester Bertrand Waucquez zag het bij de start in 2019 nochtans positief in: ‘Discussies en een gezond debat juich ik toe. Maar op het einde komt het erop aan dat de gemeente bestuurd wordt en vooruitgang boekt.’ Hij werd geconfronteerd met een teleurgestelde fractie van Défi+MR+Ind., die nipt haar meerderheid had verloren, en die de nieuwe meerderheid van bij het begin allerhande kleine en grotere kiezelstenen voor de voeten wierp. Het resultaat was een wisselvallige politiek waarop de gemeente Kraainem de laatste tientallen jaren een patent lijkt te hebben.

Wat wil de bevolking?

Zeker, ondanks de zeer hoge woningprijzen is het goed leven in Kraainem. Toch als je het permanente omgevingslawaai van vliegtuigen en auto’s kan wegdenken. Zo konden we dikwijls in de lijsterbes lezen als we ‘gewone’ inwoners aan het woord lieten. Wat dachten de inwoners nog? In een enquête van onderzoeksbureau Indiville eind 2019 maken de inwoners zich vooral ongerust over de verkeersveiligheid en meer bepaald over de ontoereikende fietsinfrastructuur, het klimaat en de veiligheid. In het meerjarenplan 2020-2025 maakt de meerderheid een prioriteit van de verbetering van de voet- en fietspaden, tot ergernis van de oppositie die eerder de gemeentefinanciën wil saneren en voorstander is van de renovatie van het gemeentehuis. En dan, weet je nog, valt de coronacrisis op ons dak en moet de overheid, inclusief de gemeenten, alle zeilen bijzetten om een antwoord te bieden op deze epidemie. De gemeente voorziet in materiaal en premies voor handelaars en mensen die het moeilijk hebben. De gemeenteraden vinden voor het eerst online plaats, wat de gemoederen bedaart, maar de besluitvorming niet vergemakkelijkt.

Oude dossiers

Ondanks de indruk dat het politieke gekissebis, bestaande uit allerhande pietluttige dingen, de laatste 6 jaar de daadkracht leek te overheersen, is er in moeilijke omstandigheden toch een en ander gerealiseerd. Oude dossiers werden vlot getrokken, nieuwe gestart: de bouw van de nieuwe polyvalente cultuurzaal Agora in de plaats van de uitgeleefde zaal PAT – die wel steeds maar duurder werd –, de sportinfrastructuur, de heraanleg van het Woluwedal – ook wel de horrorwerf genaamd –, de eerste voorzichtige maatregelen tegen mogelijke overstromingen, een nieuw sociaal project op de plaats van de voormalige hoeve Van Deuren, de bescherming van het Pikdorenveld als openruimtegebied, de heraanleg van de Astridlaan, een oplossing voor het recyclagepark, de streetart op nutskasten, een nieuw mobiliteitsplan, sociale woningen op het Kruisveld … In een aantal van deze dossiers viel er op de achtergrond toch opnieuw een zacht zeurend communautair deuntje te horen. Een oude valse noot. Uit nostalgie zullen we maar zeggen.

Van de verkeersellende zal de gemeente de komende jaren niet verlost raken. Na de grote werken aan het Woluwedal, zijn de grote werken aan de ring rond Brussel gestart, met alle gevolgen van dien voor Kraainem. Daar sta je dan als gemeentebestuur. Je bent niet bevoegd, maar je moet al die files wel uitgelegd krijgen.

Vanaf 2025

Wat de verschillende kandidaten en lijsten zullen willen aanpakken na de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober lezen we in de volgende lijsterbes. Alleszins zal mobiliteit in al zijn vormen hoog op de prioriteitenlijst blijven staan, want dit onderwerp komt altijd terug in de vragen en antwoorden van de inwoners en de lokale beleidsmensen. Het blijft dan ook een grote knoop voor Kraainem. Verder is het uitkijken naar hoe onder andere de dossiers van de bijkomende sociale huisvesting, het ruimtelijk uitvoeringsplan bouwlagen, de herbestemming voor het oude vredegerecht, het parkeerbeleid en het tekort aan personeel verder aangepakt zullen worden. En, weet je wat prachtig is? Voor een stuk kan jij dat mee bepalen door jouw stem uit te brengen. Voor de eerste keer ben je niet verplicht dat te doen.

Tekst: GS
Foto: © LM
Uit: lijsterbes september 2024

Meer nieuws

  • Kwantumfysica voor het eerst helder uitgelegd

    04/09/24

    Topfysicus Frank Verstraete (UGent en Cambridge University) zit in dezelfde fietsclub als schrijfster en theatermaakster Céline Broeckaert. Na een lange fietstocht kwamen ze op het idee om een verstaanbaar boek over kwantumfysica te schrijven, en dat lijkt een internationale bestseller te gaan worden.

  • Maand van de sportclub

    04/09/24

    Tijdens de maand van de sportclub openen de Nederlandstalige sportclubs – Tennisclub De Kamme, Kraainem Tigers Floorball Club, SPORTKRA, KnA Kraainem en Mikra – hun deuren voor iedereen die wil kennismaken met hun sport en club. Je kan gratis een kijkje nemen of zelfs deelnemen aan trainingen.

  • Nieuwe uitbaters, jarenlange ervaring

    04/09/24

    Er waait terug een nieuwe wind door de Foyer van de Lijsterbes. Raf en Pascale hebben de ervaring en de goesting om van de Foyer een gezellige plek te maken waar je de hele dag door terecht kan.