submenu

Oud-Nieuw - 18/02/2021

De Hinnisdaellaan in Stokkel april 1951

We zijn in het centrum van Stokkel in Sint-Pieters-Woluwe, de naaste buur van de Kraainemse Hoek van Stokkel. Op de oude foto uit 1951 zie je de aanzet van de Hinnisdaellaan zoals we die vandaag kennen.

In de lijsterbes van juni 2018 hadden we het al over het Dumonplein. Dat was vroeger een groot moerassig plein waar de Stokkelse Vloedgroebbe (een waterloop) ontsprong. In de buurt van het plein bevond zich het kasteel Dumon, een landgoed van 6 hectare groot. Om het kasteel vandaag te situeren moet je weten dat het tussen de Kerkstraat en de huidige Hinnisdaellaan – die er dwars doorheen loopt – lag. Auguste Joseph Dumon – minister van Openbare Werken onder Leopold I – en zijn echtgenote Anne Léonie Elisabeth Marie Licot de Nismes bewoonden het kasteel sinds 1863. Op 9 september 1924 kocht de gemeente het plein en de eigendommen van de familie Dumon. In 1925 werd het plein aangelegd en in 1952 verhard.

Adelijke Familie

Rond april 1951 is gestart met de aanleg van de Hinnisdaellaan, die de verbinding maakt met de Ferdinand Kinnenstraat. Rechts in het midden van de oude foto zie je de aanzet van de Oppemlaan, die naar de Langestraat en de Astridlaan leidt, in het smalste gedeelte van Kraainem. De verkavelingen rond de Hinnisdaellaan verliepen eerst niet zo vlot. Daarom besliste de gemeente om een voetbalveld aan te leggen in navolging van de twee bestaande speelpleinen op het domein Dumon. De naam Hinnisdael is afkomstig van een belangrijke Haspengouwse adellijke familie. Hendrik Hinnisdael was graaf van Kraainem. Zijn heerlijkheid bestond uit de volledige of gedeeltelijke huidige grondgebieden van Sint-Lambrechts-, Sint-Pietersen Sint-Stevens-Woluwe, Kraainem en ook Stokkel vanaf 1691. Midden 18e eeuw richtte Maria Theresia van Oostenrijk het graafschap Kraainem op voor de van Hinnisdaels. Onder meer de gemeente Wezembeek-Oppem wordt dan aan de grondgebieden toegevoegd. Vandaag is de laan volgebouwd. Aan de linkerzijde bevindt zich nu de Stockelsquare met het metro-eindpunt (op de plaats van het voetbalveld), tram 39 spoort midden door de laan naar Ban-Eik in Wezembeek-Oppem. Rechts op de foto is Ciné Stockel. Het café Bij den Belge rechts onderaan op de oude foto werd afgebroken; er staat nu een appartementsgebouw met een schoenenwinkel onderin.

Bronnen: o.m. Stokkel zoals het vroeger was – A. Van Meerbeek – Sint-Pieters-Woluwe, Een rijk verleden (december 2015)

Tekst: Luc Maes

Nieuwe foto: Luc Maes

Uit: Lijsterbeskrant februari 2021