submenu

Discover Kraainem wil erfgoed behouden - 23/12/2020

Discover Kraainem. Zo heet de nieuwe drietalige vereniging die Luc Maes, Colette Storms en Lorenz Ködderitzsch hebben opgericht. De doelstelling is om alles wat bestaat en leeft in Kraainem bekend te maken bij de inwoners en mensen uit de omgeving.

De kiem van de nieuwe vereniging is gelegd tijdens de gegidste wandelingen die afgelopen zomer in de gemeente plaatsvonden. Gidsen Luc Maes, Colette Storms en Lorenz Ködderitzsch  gaven toen historische uitleg, respectievelijk in het Nederlands, het Frans en het Engels. ‘Daarbij kwamen ook verhalen aan bod over verdwenen gebouwen’, zegt voorzitter Luc Maes. ‘Met behulp van historische kaarten, oude foto’s en ansichtkaarten brachten we het oude landelijke dorp tot leven en bestudeerden we de stadia van zijn verstedelijking.’ 

Daarnaast heeft Discover Kraainem een jaar lang gewerkt aan de tweede uitgave van het mooi geïllustreerde boek Kraainem Revisited van Luc Maes. ‘In het boek ontdek je Kraainem van noord naar zuid, aan de hand van oude ansichtkaarten en recente foto’s. De tweede uitgave bevat ook historische kaarten en een index van straten, monumenten en bezienswaardigheden’, verduidelijkt de auteur, die in deze gemeenschapskrant instaat voor de rubriek Oud-nieuw  (zie hiernaast, red.).

WATERMOLEN

Discover Kraainem zet ook in op projecten voor het behoud of herstel van erfgoed of oude gebouwen. ‘We dromen ervan de oude watermolen met zijn houten wiel aan de Kleine Maalbeek herop te bouwen’, vertelt Luc Maes. ‘Die watermolen dateert uit de veertiende eeuw en maakte deel uit van een netwerk van meer dan twintig molens op de Woluwe en beken die in de Woluwe uitmondden. De molen was tot 1965 in bedrijf en werd in de jaren zeventig afgebroken omdat hij in verval was geraakt. We hebben ook het plan om op verschillende plaatsen in Kraainem meertalige panelen te zetten met uitleg over de belangrijkste historische monumenten.’ (JH)

Het boek Kraainem Revisited kost 20 euro en is verkrijgbaar bij Mark Sound; Boekhandel Astrid Press in de Astridlaan 272 en de Foyer van GC de Lijsterbes.

www.discoverkraainem.be.

Uit Lijsterbes december 2020