submenu

Oud-Nieuw - 25/06/2020

Langestraat 1930

Vanaf de kruising van de Vander Elststraat, met rechts de Potaardestraat (Kraainem) en links de Kerkstraat (Sint-Pieters-Woluwe), begint de Langestraat, richting Oppemlaan en Astridlaan tot aan de brug over het oude treinspoor (nu tramspoor lijn 39 MIVB).

De linkerzijde van deze verbindingsweg tussen Stokkel en Hoog-Kraainem ligt in het Brussels Gewest, de rechterkant ligt in Kraainem en dus in het Vlaamse Gewest. De Stokkelse hoek van Kraainem was destijds een bosrijk gebied met een dorpskern in Sint-Pieters-Woluwe die snel uitbreidde, zodat een gehucht ontstond dat op het grondgebied van drie gemeenten ligt.   

Vroeger was de Langestraat veel langer. Vandaar kreeg ze ook haar naam. De enige verbinding van Hoog-Kraainem met Stokkel verliep langs de Stockelweg (nu Stokkelstraat) via een deel van de huidige Hebronlaan. De Langestraat liep dus vanaf de Hebronlaan tot in Stokkel. Later, meer bepaald in 1945, werd het gedeelte vanaf de Hebronlaan tot aan de Wezembeeklaan herbenoemd naar Jules Adantstraat.

De palen in de straat verdeelden de elektriciteit en de telefoonlijnen. Vandaag liggen de meeste nutsvoorzieningen ondergronds.

De nieuwe foto werd genomen op een kalme (COVID-19-)zondagvoormiddag. Normaal is dit een drukke verkeersader, waar je zeker niet je kar of kinderwagen mag laten staan. Vroeger waren er ook meer cafés in de Langstraat, omdat van hieruit veel mensen naar het Stokkelbos wandelden. Achteraf genieten van een drankje, in de Bécasse of aan de overkant, of zelfs in de Kerkstraat, is nu niet meer mogelijk.

Tekst en nieuwe foto: Luc Maes
Uit lijsterbeskrant juni 2020