submenu

Oud-Nieuw - 21/05/2020

Het landelijke Kraainem in 1944 deel 2

Dit keer bekijken we een ander gedeelte op deze luchtfoto uit 1944. De foto werd op 7 oktober genomen van op 8.900 meter hoogte.

Vorige maand kwam het noordelijkste gedeelte van Kraainem aan bod met een luchtfoto uit 1944. Graag vermelden wij hierbij dat de rode cirkels per vergissing 1 cm te laag werden afgedrukt, waarvoor onze excuses.

Dit keer bekijken we een ander gedeelte op deze luchtfoto uit 1944. De foto werd op 7 oktober genomen van op 8.900 meter hoogte. Linksboven zie je het klooster van de visitandinnen (in de vorm van een uitsnijdkader voor fotobewerking). Centraal ligt de Bosstraat en rechts het Vredeplein. Let op het ‘doorsteekpad’ op dit plein, naar de toenmalige oorlogsschuilkelder (nu de opslagplaats van de gemeente) op de uithoek van dit plein. Enkel de Stokkelstraat bestond toen al, vanaf het Jourdainpark. De Prinses Josephine- Charlottewijk is pas later ontstaan. De Jules Adantstraat met de Korenbloemstraat leidt tot de Bouvier-Washerwijk onderaan in het midden. De Wezembeeklaan leidt ons links naar Sint-Lambrechts- Woluwe, waar nu de metrohalte van Kraainem is. Wat opvalt op beide foto’s is hoe klein de landbouwpercelen waren.

Er waren slechts een vijftal grote boerderijen in Kraainem. Het merendeel van de gronden werd in zogenaamd bijberoep bewerkt. Later, in 1969, is een groot gedeelte van deze landbouwgronden van het Kerkhof tot de Alfons Lenaertsstraat ingenomen door de Ring rond Brussel.

Oude foto: Steven Schoonejans
Tekst: Luc Maes