submenu

Turngala KnA - 12/03/2020

Iedereen moet kunnen sporten

Kunst na Arbeid (KnA) Kraainem maakt zich op voor het turngala, het hoogtepunt van de jaarwerking van de vereniging. ‘Zo’n 120 leden van alle leeftijden geven het beste van zichzelf’, zegt Michel Renders, die al sinds 1984 voorzitter is van de vereniging.

Turnen, vendelzwaaien en dansen

Hij is zelf actief als vendelier. ‘Ik zal dus ook optreden tijdens het turngala, net als al onze gym- en dansafdelingen. Sinds vorig jaar wordt de show ook aangevuld met een spektakeloptreden van de ‘vendelgymmers’. Dat is uniek in ons land: we combineren toestelturnen en vendelen. De show duurt in totaal zo’n drie uur en lokt steevast een volle sporthal. 400 bezoekers, meer mensen kunnen we niet aanvaarden. Het turngala is elk jaar uitverkocht en er zijn geen gereserveerde plaatsen.’ Vroeger waren er nog twee turngala’s per jaar, maar sinds 30 jaar organiseert KnA Kraainem het één keer per jaar, want er komt heel veel bij kijken. ‘Het gaat niet alleen over de choreografie en de optredens, maar ook achter de schermen zijn er veel vrijwilligers nodig’, gaat de voorzitter verder. ‘Zo staan vrijwilligers onder andere in voor de kostuums, de make-up, maar ook voor de draaiboeken van elke groep die opkomt.’

IEDEREEN MOET KUNNEN SPORTEN

KnA telt op dit ogenblik ongeveer 220 leden, verdeeld over de dans-, fitness-, vendel- en gymnastiekafdelingen. Het overgrote deel van de leden komt uit Kraainem zelf. Renders: ‘We zijn een recreatieve vereniging en kennen geen competitiedruk. Omdat wij actief zijn aan de oostkant van Brussel, is ons publiek zeer divers, meertalig en internationaal. De vereniging telt 13 nationaliteiten die samen plezier beleven aan sporten in het Nederlands. We kennen een lange traditie: de vereniging werd in 1924 gesticht en is de oudste sportvereniging van Kraainem, die bovendien een ‘open’ vereniging is: iedereen moet kunnen sporten, dat is ons motto. Vanaf 3 jaar kunnen kinderen zich uitleven in ons aanbod van recreatieve gymnastiek. Daarnaast bieden we ook jazzdans, fitness en vendelzwaaien aan.

De Venkra-vendeliers zijn sinds 2007 bij KnA actief. De groep is ontstaan uit de inmiddels ontbonden ‘Don Bosco Gilde’ uit Sint-Pieters-Woluwe (Brussel). ‘Venkra staat voor een dynamisch en modern vlaggenspel, geïnspireerd door het Italiaanse model. Venkra
gebruikt hoofdzakelijk kleinere vlaggen die toelaten om heel veel en hoog te gooien. Maar ook het klassieke, Vlaamse vendelen met grote vaandels staat op ons programma. Wij nemen regelmatig deel aan optochten en demonstraties, zowel nationaal als internationaal en we gebruiken meestal moderne muziek voor de choreografie. Tijdens het turngala in de sporthal werpen we niet hoog met de vendels, dat laat het plafond niet toe. We doen in mei wel mee aan het WK hoogwerpen met grote vlaggen in Zwitserland en aan het kampioenschap met kleine vlaggen in Duitsland’, besluit Renders, die in 2016 wereldrecordhouder werd in het werpen van kleine vlaggen. Of het niet gevaarlijk is? ‘Zoals in alle sporten moet je heel veel oefenen én geconcentreerd blijven’, besluit de voorzitter. (JH)

Foto: KnA
Uit lijsterbes maart 2020

Meer info over het Gala:

Zaterdag 21 maart
Sporthal Kraainem
Deuren: 18.30 uur
Tickets: 9 euro (kassa) en 8 eur (vvk)

Reserveer hier je plekje op het gala.

Bekijk ook