submenu

Oud-Nieuw - 19/03/2020

Processietijd begin jaren 1960

Kraainem kende verschillende processies van katholieke aard. De belangrijkste processie vond plaats op Sacramentsdag, het hoogfeest van het allerheiligste sacrament, en daarom ook het feest van Hoogwaardig genoemd.

Sacramentsdag valt op de tweede donderdag na Pinksteren, maar werd in kraainem toen meestal op zondag gevierd.

De Sint-Pancratiuskerk van Kraainem werd door de gemeentediensten versierd met geel-blauw geschilderde vlaggenmasten met vooraan de
Belgische vlag, vergezeld van de vlag met de pauselijke kleuren wit en geel. Vanuit deze feestelijke omgeving vertrok de sacramentsprocessie door de straten van Kraainem, met het Heilig sacrament (hostie) in een monstrans, door de pastoor gedragen in een feestelijk habijt. De processie liep naar de Lijsterbessenbomenlaan, de kapel van Sint-Antonius, de Van Hovestraat, Thumasstraat en Molenstraat tot aan het kapelletje (waar vroeger de graanmolen van Bacquaert stond) en waar ook een altaar werd geplaatst. De processieweg was meestal versierd met vlaggen, brandende kaarsen, heiligenbeelden en bloemen. Hier en daar werd de straat met bloemblaadjes bestrooid. Langs de vijver van het Jourdainpark keerde de stoet terug naar de kerk voor een korte lofzang. Daarna waren alle cafés gevuld of werd de kermis bezocht op en in de omgeving van het Stationsplein (ongeveer op het kruispunt met de Woluwelaan). Vandaag bestaan er geen processies meer in Kraainem, ook niet in Stokkel. De tijdsgeest is veranderd en het verkeer is te druk.

Let op de oude foto van de kerktoren op de stelling. Door een hevige storm werd de basis van het kruis op de toren beschadigd zodat het was gaan hellen. De herstelling daarvan werd toen uitgevoerd.

Tekst: Luc Maes
Nieuwe foto: Luc Maes
Uit: Lijsterbes maart 2020