submenu

Oud-Nieuw - 11/12/2019

Dominicanessenklooster Val-au-Bois (Bosdal) anno 1934

De oversten van het dominicanessenklooster in Dinant hebben vanaf 1915 pogingen ondernomen om terug te keren naar hun voormalige verblijf, het klooster van Hertoginnedal in Oudergem. De onderhandelingen met de overheid mislukten.

In juni 1930 besloot baron Albert d’Huart een terrein op zijn domein ter beschikking te stellen van de kloostergemeenschap.

De gemeenschap aanvaardde het voorstel en op 13 augustus 1931 werd de eerste steen gelegd. Op 21 mei 1932 deden de eerste kloosterzusters hun intrede in het ‘Monastère de la Sainte Trinité’. Op 28 februari 1934 was dit een volwaardig slotklooster. Vanaf 3 november in datzelfde jaar bestond het als een onafhankelijke kloostergemeenschap met haar eigen noviciaat. Een noviciaat is een soort proeftijd waarin novicen begeleid worden in hun geestelijke leertijd.

Het klooster werd in 1969 afgebroken. Het terrein werd achteraf verkaveld. De nieuwe foto dateert uit 2011, maar het terrein ligt er vandaag nog hetzelfde bij. In de buurt van het terrein ligt de Witte Damenlaan op het grondgebied van Kraainem, die in Sint-Pieters-Woluwe (Mooi-Bos) de ‘Witte Vrouwenlaan’ wordt genoemd. Deze naam werd afgeleid van het lange witte wollen kleed en de witte kappen die de dominicanessen droegen.

Geraadpleegde bronnen: G. Bulteel – Evolutie Wegennet Kraainem, Marc de Broeck – Groei en bloei gehucht Stokkel.

Tekst en nieuwe foto: Luc Maes

Uit: Lijsterbes december 2019 - januari 2020