submenu

nieuws

Geen Repair Café

11/01/2022
Door de huidige maatregelen besloot Repair Café Kraainem om deze maand ook geen samenkomst te organiseren.

Oud-nieuw

30/12/2021
Het ontwerp voor het aanleggen van een steenweg die de verbinding maakte tussen Waals-Brabant en Mechelen ontstond in 1836 en werd goedgekeurd in 1840. Vier jaar later begonnen de werken aan het gedeelte van Tervuren tot Mechelen, dat vandaag de Mechelsesteenweg op het grondgebied van Kraainem is.

Benoît Goubau is twintig jaar priester in Kraainem

19/12/2021
Dit jaar is Benoît Goubau twintig jaar priester in Kraainem. De lijsterbes brengt een bezoek aan de pastorie om samen met hem terug te blikken op die periode. Goubau streefde met zijn parochianen naar continuïteit en ondertussen realiseerde hij mee de restauratie van de Sint-Pancratiuskerk.

Dierenplezier

14/12/2021
Christina Verhulst (links op de foto): ‘Besje woont in de Lijsterbes sinds maart 2012. Besje is in huis genomen door de toenmalige centrumverantwoordelijke omdat de onthaalmedewerkster last had van mensen die achter de balie van het onthaal kwamen.

Doek valt over carnavalsvereniging Carnafolk

08/12/2021
De carnavalsstoet van 2020, net voor corona, was de laatste carnavalsstoet in Kraainem. De organiserende vzw Carnafolk gooit de handdoek in de ring. ‘We hebben enorm veel spijt, maar het is een rationele beslissing. We willen stoppen in schoonheid’, klinkt het vzw Carnafolk.

Anoroc theater voor Nederlands- en anderstaligen

07/12/2021
De prachtige binnenkoer van de Boesdaalhoeve vormt op woensdag 23 juni het decor van de première van Anoroc, een nieuwe voorstelling voor Nederlandstaligen én anderstaligen die Nederlands leren. Theater van A tot Z maakte die met de steun van vzw ‘de Rand’ en de Taalunie.

Uitbreiding parking metrohalte Kraainem is afgevoerd

03/12/2021
De gemeente heeft samen met Sint-Lambrechts-Woluwe haar slag thuisgehaald in het dossier van de uitbreiding van de parking aan metrohalte Kraainem. De parking ligt op het grondgebied van Sint-Lambrechts-Woluwe, maar vlak bij de grens met Kraainem.

Oud-nieuw

25/11/2021
Op de oude postkaart – afgestempeld op 22 juni 1912 – zie je de Auberge des Quatre-Bras rond de eeuwwisseling. Niet in Tervuren, zoals het opschrift zegt, maar op het grondgebied van Kraainem.

Bruno en Lieve van slagerij Van Hoorde

24/11/2021
Vorige keer spraken we met gepensioneerde bakker Lucien Ghyselinck in deze reeks over wonen in Stokkel. Dan kunnen de buren van slagerij Van Hoorde in de Langestraat natuurlijk niet achterblijven.

Twee nieuwe leden voor stuurgroep ‘de Lijsterbes’

18/11/2021
De stuurgroep ‘de Lijsterbes’, die het team van het gemeenschapscentrum met raad en daad bijstaat, telt sinds kort twee nieuwe leden. Frauke Valcke (43) en Orestis Liolios (38) staan te popelen om hun steentje bij te dragen aan de werking van de Lijsterbes.

Gemeentemonitor

15/11/2021
De inwoners van de zes faciliteitengemeenten in de Vlaamse Rand zijn gelukkig, voelen zich gezond en hebben eerder de neiging om te voet te gaan dan de fiets te nemen. Toch zijn er veel onderlinge verschillen, waarbij de inwoners van Drogenbos vaak het buitenbeentje blijken te zijn.

Kris Van Trier en Herwig Ilegems als onafscheidelijk komisch duo

11/11/2021
De Sunshine Boys. Ooit een theatervoorstelling en sitcom waarmee Amerikanen ongegeneerd konden lachen. Vandaag blaast Compagnie Marius het stuk nieuw leven in. En het lijkt wel of er een nieuw Vlaams komisch duo geboren is: Kris Van Trier en Herwig Ilegems.

Zondag 24 oktober

16/10/2021
Goed nieuws voor je defecte spullen: het Repair Café van Kraainem is opnieuw opgestard, na de gedwongen covidpauze. Elke vierde zondag van de maand kan je weer terecht in de Lijsterbes of in zaal Agora om je broodrooster, laptop of kapotte stoel gratis te laten herstellen.

Oud-Nieuw

14/10/2021
De Gouvernementsweg is een van de oudste wegen van Kraainem. Deze weg vormt de grenslijn met het Brussels Gewest en de gemeente Sint-Pieters-Woluwe. De oude foto neemt ons mee naar de wandelweg in 1920.

Wonen in Stokkel

10/10/2021
In de smalle Langestraat die de grens vormt tussen het Vlaamse en het Brusselse Gewest, omringd door onder meer een stoffenwinkel, een naaiwinkel en een slager, woont Lucien Ghyselinck. De voormalige bakker en zijn vrouw Martine wonen er nog altijd even graag.

Bar met dakterras SOKO, een trendy attractie in Kraainem

07/10/2021
Kraainem beschikt sinds kort over een trendy bar met dakterras die een ronduit adembenemend zicht op het Zoniënwoud biedt. De ‘rooftopbar’ op de elfde verdieping van het Crossroadsgebouw vlakbij het Vierarmenkruispunt is een enorm succes en blijft ook in oktober én de volgende zomers nog open.

Op zoek naar de oorsprong van hoffelijkheid

02/10/2021
Hoffelijkheid. Is het nog wel van deze tijd? Kurt Van Eeghem twijfelt geen moment. ‘Hoffelijkheid is van alle tijden. Het heeft alles te maken met authenticiteit.’ En zo heb je meteen de kern van zijn voorstelling ‘Kurtoisie’, die in oktober in de Lijsterbes staat.

UiTPAS nu ook in Kraainem

24/09/2021
In de gemeenschapscentra de Lijsterbes in Kraainem, de Kam in Wezembeek-Oppem en de Bosuil in Jezus-Eik kan je voortaan terecht met de UiTPAS. Met die vrijetijdspas spaar je punten, die kan je inruilen voor een cadeautje of een korting op een ticket.

Oud-Nieuw

23/09/2021
Het Henri Jasparinstituut werd in 1920 gebouwd op terreinen aan de Steenweg op Brussel, in 1919 verworven door een koninklijke schenking, om er een opvangcentrum voor kinderen uit de lagere sociale klassen uit de Rand en Brussel te bouwen.

Nieuwe sportclub met Thaise gevechtskunst in de sporthal van Kraainem

15/09/2021
Wie zin heeft om de olympische sportzomer van 2021 nog een staartje te geven, heeft in Kraainem wel wat keus. Sportclubs zijn er genoeg. Vanaf september komt er nog eentje bij, de Thaigo Muay Thai Gym, een thaiboksclub.

Terug naar de sixties met De Bonanzas

09/09/2021
Dankzij de vijfkoppige muziekgroep De Bonanzas zijn de Kempen al een tijdje niet meer zo stil. De muzikale klasbakken worden omschreven als een van Belgiës beste sixtiescoverbands. Voor ze naar GC de Lijsterbes komen, spraken wij met hun drummer Bert Rommens.

rand-nieuws

03/09/2021
Van 28 augustus tot 5 september kan je je met familie en vrienden sportief en muzikaal uitleven tijdens de Gordel. Kom je mee amuseren en (her)ontdek de Vlaamse Rand. Niet één dag, maar een hele week. It’s Gordeltime!

Sportlocatie gezocht

20/08/2021
Tigaut Geyns stampte recent zijn eigen Thaiboksclub uit de grond, letterlijk en figuurlij. Momenteel gaan de trainingen van de club door in de sporthal van Kraainem Tigaut zou graag uitbreiden naar een eigen ruimte met professionele voorzieningen.

Koninklijke Fanfare Kunst en Vrijheid zoekt nieuwe muzikanten

18/08/2021
De Koninklijke Fanfare Kunst en Vrijheid wil dit jaar opnieuw minstens één volwaardig concert brengen. Zoals elke harmonie zijn ook zij voortdurend op zoek naar nieuwe muzikanten. Voor een harmonie zijn dat voornamelijk hout- en koperblazers en slagwerk/percussie.

Coronaproof initiatieven

21/06/2021
Door de coronacrisis waren onze centra lange tijd gesloten. Geen bezoekers, geen voorstellingen, geen activiteiten ... En toch hebben we niet stilgezeten! We stampten met succes enkele coronaproof initiatieven uit de grond. Bekijk ze hier!

Lieven Blockx, de kunstzinnige gemeentearbeider

18/06/2021
Lieven Blockx werkt al sinds jaar en dag als mecanicien bij de gemeente Kraainem. Hij herstelt alles van metaal wat kapotgaat en staat in voor het onderhoud van gemeenteapparatuur. Tussen zijn werk door maakt hij metalen kunstwerkjes die je op verschillende plaatsen in de gemeente kan ontdekken.

Provincie vernieuwt fietsnetwerk Groene Gorde

14/06/2021
Toerisme Vlaams-Brabant heeft het fietsnetwerk Groene Gordel volledig vernieuwd. Er is nieuwe bewegwijzering geplaatst en er zijn extra trajecten en knooppunten gemaakt, ook in de faciliteitengemeenten. Een fietstoertje op maat uitstippelen in en rond de zes is nu makkelijker dan ooit.

Oud-Nieuw

10/06/2021
Het loont nog even de moeite om terug te keren naar het Statieplein. We maken de vergelijking tussen de situatie in 1937, toen de elektrische tram de stoomtram verving (vanaf 22 mei 1937), en de omgeving vandaag.

Huis van het Kind opent in Kraainem

09/06/2021
Op 18 september gaan de deuren van het Huis van het Kind in Kraainem open. ‘Dit wordt een plek waar kinderen en jongeren zich thuis voelen’, zegt Myriam Vernimmen van het team Welzijn.

De open geest van An Pierlé Quartet

04/06/2021
Het frêle meisje dat een kwarteeuw geleden solo debuteerde aan de piano heeft nu haar eigen ‘ jazz’-kwartet, maar haar speelsheid en intuïtie is An Pierlé onderweg nooit verloren. ‘Ik ben 46, en toch wordt mijn leven alleen maar toffer en de muziek interessanter.’

Christian Marichal op bedevaart

22/05/2021
Al vele eeuwen is de Spaanse stad Santiago de Compostella de eindbestemming van lange wandeltochten. Kraainemnaar Christian Marichal trok al tweemaal naar Compostella, en zou nu bezig zijn aan een tocht naar Rome, als ook hier corona geen roet in het eten had gestrooid.

Faciliteitengemeenten krijgen vacatures moeilijk ingevuld

17/05/2021
De geschikte kandidaat voor een job vinden, is voor veel bedrijven en organisaties de laatste jaren een flinke uitdaging. Voor de gemeentebesturen van de faciliteitengemeenten is dat nog een stuk moeilijker. Zij moeten opboksen tegen de privésector én vooroordelen.

Achter de schermen van Containerklap Kraainem

14/05/2021
De lijsterbeskrant maakte in samenwerking met het gemeenschapscentrum de Lijsterbes de podcast Containerklap Kraainem. Zes Kraainemnaren vertellen hierin over zichzelf, corona en Kraainem. Wat je niet hoorde in de podcast lees je hier.

Oud-nieuw

13/05/2021
De oude foto werd in 1990 genomen door A. Moons op de hoek van de Astridlaan richting Langestraat/Dumonplein. De twee benzinestations die toen op de hoek met de Astridlaan lagen staan niet op de foto.

Freya van Schaik

11/05/2021
In onze reeks huisbezoeken bij Kraainemnaren die in een bepaalde wijk of straat wonen, zijn we na verschillende babbels met bewoners uit de Vogeltjeswijk in Stokkel aanbeland. De eerste inwoner die we spreken is de Nederlandse Freya van Schaik.

IM Georges Bulteel

07/05/2021
Op 18 maart overleed Georges Bulteel. Van 1951 tot 1986 was hij leerkracht en schoolhoofd van de gemeentelijke basisschool in Kraainem. En zoveel meer. Een eerbetoon.

Zonnepanelen op gemeentegebouwen

05/05/2021
De gemeente Kraainem zet een belangrijke stap in haar klimaatbeleid. Ze laat via burgerparticipatie zonnepanelen plaatsen op de daken van het gemeentehuis, de sporthal en het gemeentelijk depot. Ze gaat daarvoor samenwerken met burgercoöperaties Druifkracht en Ecopower.

8 mei: Foyer opnieuw open

30/04/2021
Op 8 mei mogen de terrassen opnieuw openen. De Foyer heet hun klanten welkom.

Moederdag 2021

30/04/2021
Mama heeft altijd gelijk. Tijd om haar woorden kracht bij te zetten. Team Lijsterbes maakt digitale tegels voor al wie zijn mama extra in de bloemetjes wil zetten op moederdag.

Recept: Nanaimoreep door Hilary Peden

20/04/2021
‘Ik hou niet van improviseren in de keuken. Ik volg de meeste recepten naar de letter’, zegt Hilary Peden. Een keukenattitude die helemaal past bij de culinaire traditie van Canada, het uitgestrekte land in Noord-Amerika. ‘We zijn vooral bekend om onze dessertjes’, zegt Hilary.

Ontmoet de gamers van Kraainem Kings

17/04/2021
Sinds de zomer van 2020 is Kraainem een sportclub rijker, een sportclub voor iedereen die in de gemeente woont en waarbij fysieke conditie geen rol speelt. Enige vereisten: een goed humeur, teamspirit, een beetje kennis van informatica en (af en toe) een berg pizza’s!

Podcast met containerklap

15/04/2021
Een gezellig aangeklede container met daarin een tafel. Twee stoelen. Gescheiden door plexiglas. Apart maar toch ook samen. Een coronaveilig alternatief waarin mensen mekaar ontmoeten en enkele vragen beantwoorden, gesteld door de redactie van de lijsterbeskrant.

Oud-Nieuw

15/04/2021
Volgens de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed Vlaanderen is de wijk op de foto’s één bouwkundig geheel. De tuinwijk is gebouwd tijdens het interbellum, in regionalistische stijl en met als type: een tuinwijk in cottageachtige stijl. Bij de status vermeldt men dit geheel als (deels) bewaard.

Corona krijgt GBS De Klimboom niet klein

11/04/2021
Veel schoolactiviteiten binnen en buiten de schoolpoorten kunnen door corona niet plaatsvinden. Maar GBS De Klimboom laat zich niet doen en vindt originele manieren om de sfeer erin te houden en contacten tussen leerlingen, leerkrachten en ouders te onderhouden.

Eddy Frans, voormalige directeur van vzw ‘de Rand

08/04/2021
Toen vzw ‘de Rand’ eind jaren 90 GC de Lijsterbes onder de vleugels nam, opende dat een pak nieuwe perspectieven. De Lijsterbes groeide gaandeweg uit tot een volwaardig gemeenschapscentrum.

Horrorwerf is klaar

05/04/2021
Eindelijk is het zover. De werken aan het Woluwedal zijn na meer dan vijf jaar volledig achter de rug.

Nieuwe reeks:

24/03/2021
Het lijdt geen twijfel: de pandemie heeft onze vrijetijdsbesteding de afgelopen maanden danig beïnvloed. Lezen blijft een bijzonder zinvolle besteding van de extra vrije tijd die we tegenwoordig creatief moeten zien in te vullen.

oud-nieuw

18/03/2021
We keren nog even terug naar het centrum van Stokkel in Sint-Pieters-Woluwe, naast de Kraainemse Hoek van Stokkel (zie lijsterbes van februari 2021). Dit keer werd de oude foto genomen vanaf de in aanleg zijnde Oppemlaan richting het Dumonplein.

Randieuws

16/03/2021
Wie zich tot voor kort door Brussel en de Vlaamse Rand verplaatste met het openbaar vervoer moest vaak verschillende tickets op zak hebben, afhankelijk van de maatschappij die het vervoer verzorgde.

de Kam en de Lijsterbes ingeblikt

15/03/2021
Gemeenschapscentra de Kam en de Lijsterbes installeren een container in de gemeente die dienst zal doen als babbelbox. Wie wil, kan in de gezellig ingerichte babbelbox met in het midden een afscheiding een praatje komen slaan.

Site Le Chaudron

13/03/2021
De site Le Chaudron in de Ferdinand Kinnenstraat in Kraainem is al enkele jaren een voorwerp van discussie in het gemeentebestuur. De hamvraag: wat moet er met de site gebeuren? In het meerjarenplan is besloten om de site niet te verkopen, maar er dringt zich wel een renovatie op.

Edward Brusselaers, gemeentemedewerker met pensioen

12/03/2021
De familie Brusselaers woont al veel langer in Kraainem dan dat de Vogeltjeswijk bestaat. Edward Brusselaers heeft de buurt helemaal zien veranderen. De straten en huizen palmden het land waarop zijn voorouders en hijzelf witloof teelden in.

Oud-Nieuw

18/02/2021
We zijn in het centrum van Stokkel in Sint-Pieters-Woluwe, de naaste buur van de Kraainemse Hoek van Stokkel. Op de oude foto uit 1951 zie je de aanzet van de Hinnisdaellaan zoals we die vandaag kennen.

Huisgemaakt stoofvlees van Camille en Vincent Libert

16/02/2021
Eten klaarmaken is heus geen vervelend karwei, het kan zelfs een leuk familiemoment zijn. Dat bewijzen Camille Libert en haar papa Vincent bijna elk weekend. Het menu varieert, maar Belgische en Franse klassiekers passeren regelmatige de revue. Al gaan ze soms ook op culinaire wereldreis.

Valentijnsgedicht

14/02/2021
Johan Teirlinck schreef voor ons én voor jullie allemaal dit valentijnsgedicht. We wensen iedereen een mooie dag toe!

Voormalig cultuurschepen Lucien Verheyden

11/02/2021
Veertig jaar geleden nam GC de Lijsterbes een bescheiden start, na de initiële grootse dromen voor een regionale Vlaamse cultuurtempel uit de jaren 70. ‘Het was toen eerder een dienstverleningscentrum voor verenigingen’, vertelt voormalige cultuurschepen Lucien Verheyden.

Vrijwilligers voor vaccinatiecentra gezocht!

10/02/2021
Ons gemeenschapscentrum is nog ‘even’ toe en dus kunnen we momenteel niet op jullie aanwezigheid of inzet rekenen. Daarom ondersteunen we de oproep van de gemeente Kraainem om jullie aan te melden als vrijwilliger in een lokaal vaccinatiecentrum.

Steven Schoonejans is nieuwe voorzitter cultuurraad Kraainem

06/02/2021
‘Ik wil twee generaties verzoenen’, aldus de nieuwe voorzitter van de cultuurraad van Kraainem Steven Schoonejans (38). ‘Ik wil het respect voor de oude waarden en voor de bestaande activiteiten behouden, maar tegelijk ook een verjonging doorvoeren.’

Oud-Nieuw

08/01/2021
De Baron Albert d’Huartlaan maakt de verbinding tussen de Mechelsesteenweg en het Vierarmenkruispunt aan de ene kant en het Dumonplein in Stokkel aan de andere kant. Ze vormt tevens de verbinding met de Astridlaan. Samen vormen ze de noord-zuidas van Kraainem.

Rodrigo Beenkens, sportjournalist van de RTBF

07/01/2021
Rodrigo Beenkens is sinds 1988 aan de slag voor de RTBF, de Franstalige publieke omroep. In drie decennia versloeg hij voor de televisie tal van grote voetbaltoernooien en Olympische Spelen, en ook dertig keer de Ronde van Frankrijk. Hij woont al bijna 20 jaar met veel plezier in de Vogeltjeswijk.

Discover Kraainem wil erfgoed behouden

23/12/2020
Discover Kraainem. Zo heet de nieuwe drietalige vereniging die Luc Maes, Colette Storms en Lorenz Ködderitzsch hebben opgericht. De doelstelling is om alles wat bestaat en leeft in Kraainem bekend te maken bij de inwoners en mensen uit de omgeving.

De Lijsterbesrock!

18/12/2020
Team Lijsterbes wenst jullie een gezellige kerst, een mooi eindejaar en een fantastisch nieuwjaar. Ook in 2021 zijn we er voor jullie!

Kom onze kerstboom versieren

16/12/2020
Oh dennenboom, Oh dennenboom, wat zijn de boodschappen die jij draagt wonderschoon!

DIGITAAL COMMUNICEREN

14/12/2020
De gemeenschapscentra van vzw 'de Rand' geven verenigingen graag tips over hoe ze digitaal contact houden met hun leden.

Kinderdagverblijf Kraaiennestje bestaat twintig jaar

14/12/2020
Kinderdagverblijf Kraaiennestje uit de Lijsterbessenbomenlaan bestaat op 18 december precies 20 jaar. Het initiatief ontstond uit de hoge nood aan kinderopvang in Kraainem. ‘Er was toen eigenlijk geen opvang’, herinnert Ria Platel zich.

Kyra Verreydt debuteert in verfilming van Kom hier dat ik u kus

10/12/2020
Ze begon haar acteercarrière bij De Zonderlingen en maakt nu haar debuut op het grote doek. Tenminste, als corona de bioscoopzalen niet had doen sluiten. Wij spraken met de Kraainemse Kyra Verreydt over haar rol in de film ‘Kom hier dat ik u kus’.

Tips tegen de coronadips

09/12/2020
Damienne D'Heygers is onze centrumverantwoordelijke. En in woelige tijden zoals deze moet een kapitein van een schip soms ook even kunnen ontspannen. Damienne vindt rust in een wandeling op het strand, een goed boek of een ontroerende podcast. Hieronder geeft ze jullie tips om mee te genieten!

Tips tegen de coronadips

06/12/2020
Veerle Colle werkt deeltijds bij ons als medewerker administratie en communicatie. Zij duikt graag in geschiedenisboeken om haar dagen te vullen. Wanneer ze tussen het thuiswerken door gaat wandelen, zet ze een goede podcast op. Haar interesses variëren van true crime naar...praten over eten.