submenu

nieuws

Zondag 24 oktober

16/10/2021
Goed nieuws voor je defecte spullen: het Repair Café van Kraainem is opnieuw opgestard, na de gedwongen covidpauze. Elke vierde zondag van de maand kan je weer terecht in de Lijsterbes of in zaal Agora om je broodrooster, laptop of kapotte stoel gratis te laten herstellen.

Oud-Nieuw

14/10/2021
De Gouvernementsweg is een van de oudste wegen van Kraainem. Deze weg vormt de grenslijn met het Brussels Gewest en de gemeente Sint-Pieters-Woluwe. De oude foto neemt ons mee naar de wandelweg in 1920.

Wonen in Stokkel

10/10/2021
In de smalle Langestraat die de grens vormt tussen het Vlaamse en het Brusselse Gewest, omringd door onder meer een stoffenwinkel, een naaiwinkel en een slager, woont Lucien Ghyselinck. De voormalige bakker en zijn vrouw Martine wonen er nog altijd even graag.

Bar met dakterras SOKO, een trendy attractie in Kraainem

07/10/2021
Kraainem beschikt sinds kort over een trendy bar met dakterras die een ronduit adembenemend zicht op het Zoniënwoud biedt. De ‘rooftopbar’ op de elfde verdieping van het Crossroadsgebouw vlakbij het Vierarmenkruispunt is een enorm succes en blijft ook in oktober én de volgende zomers nog open.

Op zoek naar de oorsprong van hoffelijkheid

02/10/2021
Hoffelijkheid. Is het nog wel van deze tijd? Kurt Van Eeghem twijfelt geen moment. ‘Hoffelijkheid is van alle tijden. Het heeft alles te maken met authenticiteit.’ En zo heb je meteen de kern van zijn voorstelling ‘Kurtoisie’, die in oktober in de Lijsterbes staat.

UiTPAS nu ook in Kraainem

24/09/2021
In de gemeenschapscentra de Lijsterbes in Kraainem, de Kam in Wezembeek-Oppem en de Bosuil in Jezus-Eik kan je voortaan terecht met de UiTPAS. Met die vrijetijdspas spaar je punten, die kan je inruilen voor een cadeautje of een korting op een ticket.

Oud-Nieuw

23/09/2021
Het Henri Jasparinstituut werd in 1920 gebouwd op terreinen aan de Steenweg op Brussel, in 1919 verworven door een koninklijke schenking, om er een opvangcentrum voor kinderen uit de lagere sociale klassen uit de Rand en Brussel te bouwen.

Nieuwe sportclub met Thaise gevechtskunst in de sporthal van Kraainem

15/09/2021
Wie zin heeft om de olympische sportzomer van 2021 nog een staartje te geven, heeft in Kraainem wel wat keus. Sportclubs zijn er genoeg. Vanaf september komt er nog eentje bij, de Thaigo Muay Thai Gym, een thaiboksclub.

Terug naar de sixties met De Bonanzas

09/09/2021
Dankzij de vijfkoppige muziekgroep De Bonanzas zijn de Kempen al een tijdje niet meer zo stil. De muzikale klasbakken worden omschreven als een van Belgiës beste sixtiescoverbands. Voor ze naar GC de Lijsterbes komen, spraken wij met hun drummer Bert Rommens.

rand-nieuws

03/09/2021
Van 28 augustus tot 5 september kan je je met familie en vrienden sportief en muzikaal uitleven tijdens de Gordel. Kom je mee amuseren en (her)ontdek de Vlaamse Rand. Niet één dag, maar een hele week. It’s Gordeltime!

Coronamaatregelen in GC de Lijsterbes

01/09/2021
Goed nieuws! Het federaal overlegcomité kondigde recent een reeks belangrijke versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Dat betekent dat we jullie vanaf 1 september in min of meer ‘normale’ omstandigheden kunnen verwelkomen.

Sportlocatie gezocht

20/08/2021
Tigaut Geyns stampte recent zijn eigen Thaiboksclub uit de grond, letterlijk en figuurlij. Momenteel gaan de trainingen van de club door in de sporthal van Kraainem Tigaut zou graag uitbreiden naar een eigen ruimte met professionele voorzieningen.

Koninklijke Fanfare Kunst en Vrijheid zoekt nieuwe muzikanten

18/08/2021
De Koninklijke Fanfare Kunst en Vrijheid wil dit jaar opnieuw minstens één volwaardig concert brengen. Zoals elke harmonie zijn ook zij voortdurend op zoek naar nieuwe muzikanten. Voor een harmonie zijn dat voornamelijk hout- en koperblazers en slagwerk/percussie.

Coronaproof initiatieven

21/06/2021
Door de coronacrisis waren onze centra lange tijd gesloten. Geen bezoekers, geen voorstellingen, geen activiteiten ... En toch hebben we niet stilgezeten! We stampten met succes enkele coronaproof initiatieven uit de grond. Bekijk ze hier!

Lieven Blockx, de kunstzinnige gemeentearbeider

18/06/2021
Lieven Blockx werkt al sinds jaar en dag als mecanicien bij de gemeente Kraainem. Hij herstelt alles van metaal wat kapotgaat en staat in voor het onderhoud van gemeenteapparatuur. Tussen zijn werk door maakt hij metalen kunstwerkjes die je op verschillende plaatsen in de gemeente kan ontdekken.

Provincie vernieuwt fietsnetwerk Groene Gorde

14/06/2021
Toerisme Vlaams-Brabant heeft het fietsnetwerk Groene Gordel volledig vernieuwd. Er is nieuwe bewegwijzering geplaatst en er zijn extra trajecten en knooppunten gemaakt, ook in de faciliteitengemeenten. Een fietstoertje op maat uitstippelen in en rond de zes is nu makkelijker dan ooit.

Oud-Nieuw

10/06/2021
Het loont nog even de moeite om terug te keren naar het Statieplein. We maken de vergelijking tussen de situatie in 1937, toen de elektrische tram de stoomtram verving (vanaf 22 mei 1937), en de omgeving vandaag.

Huis van het Kind opent in Kraainem

09/06/2021
Op 18 september gaan de deuren van het Huis van het Kind in Kraainem open. ‘Dit wordt een plek waar kinderen en jongeren zich thuis voelen’, zegt Myriam Vernimmen van het team Welzijn.

De open geest van An Pierlé Quartet

04/06/2021
Het frêle meisje dat een kwarteeuw geleden solo debuteerde aan de piano heeft nu haar eigen ‘ jazz’-kwartet, maar haar speelsheid en intuïtie is An Pierlé onderweg nooit verloren. ‘Ik ben 46, en toch wordt mijn leven alleen maar toffer en de muziek interessanter.’

Christian Marichal op bedevaart

22/05/2021
Al vele eeuwen is de Spaanse stad Santiago de Compostella de eindbestemming van lange wandeltochten. Kraainemnaar Christian Marichal trok al tweemaal naar Compostella, en zou nu bezig zijn aan een tocht naar Rome, als ook hier corona geen roet in het eten had gestrooid.

Faciliteitengemeenten krijgen vacatures moeilijk ingevuld

17/05/2021
De geschikte kandidaat voor een job vinden, is voor veel bedrijven en organisaties de laatste jaren een flinke uitdaging. Voor de gemeentebesturen van de faciliteitengemeenten is dat nog een stuk moeilijker. Zij moeten opboksen tegen de privésector én vooroordelen.

Achter de schermen van Containerklap Kraainem

14/05/2021
De lijsterbeskrant maakte in samenwerking met het gemeenschapscentrum de Lijsterbes de podcast Containerklap Kraainem. Zes Kraainemnaren vertellen hierin over zichzelf, corona en Kraainem. Wat je niet hoorde in de podcast lees je hier.

Oud-nieuw

13/05/2021
De oude foto werd in 1990 genomen door A. Moons op de hoek van de Astridlaan richting Langestraat/Dumonplein. De twee benzinestations die toen op de hoek met de Astridlaan lagen staan niet op de foto.

Freya van Schaik

11/05/2021
In onze reeks huisbezoeken bij Kraainemnaren die in een bepaalde wijk of straat wonen, zijn we na verschillende babbels met bewoners uit de Vogeltjeswijk in Stokkel aanbeland. De eerste inwoner die we spreken is de Nederlandse Freya van Schaik.

IM Georges Bulteel

07/05/2021
Op 18 maart overleed Georges Bulteel. Van 1951 tot 1986 was hij leerkracht en schoolhoofd van de gemeentelijke basisschool in Kraainem. En zoveel meer. Een eerbetoon.

Zonnepanelen op gemeentegebouwen

05/05/2021
De gemeente Kraainem zet een belangrijke stap in haar klimaatbeleid. Ze laat via burgerparticipatie zonnepanelen plaatsen op de daken van het gemeentehuis, de sporthal en het gemeentelijk depot. Ze gaat daarvoor samenwerken met burgercoöperaties Druifkracht en Ecopower.

8 mei: Foyer opnieuw open

30/04/2021
Op 8 mei mogen de terrassen opnieuw openen. De Foyer heet hun klanten welkom.

Moederdag 2021

30/04/2021
Mama heeft altijd gelijk. Tijd om haar woorden kracht bij te zetten. Team Lijsterbes maakt digitale tegels voor al wie zijn mama extra in de bloemetjes wil zetten op moederdag.

Recept: Nanaimoreep door Hilary Peden

20/04/2021
‘Ik hou niet van improviseren in de keuken. Ik volg de meeste recepten naar de letter’, zegt Hilary Peden. Een keukenattitude die helemaal past bij de culinaire traditie van Canada, het uitgestrekte land in Noord-Amerika. ‘We zijn vooral bekend om onze dessertjes’, zegt Hilary.

Ontmoet de gamers van Kraainem Kings

17/04/2021
Sinds de zomer van 2020 is Kraainem een sportclub rijker, een sportclub voor iedereen die in de gemeente woont en waarbij fysieke conditie geen rol speelt. Enige vereisten: een goed humeur, teamspirit, een beetje kennis van informatica en (af en toe) een berg pizza’s!

Podcast met containerklap

15/04/2021
Een gezellig aangeklede container met daarin een tafel. Twee stoelen. Gescheiden door plexiglas. Apart maar toch ook samen. Een coronaveilig alternatief waarin mensen mekaar ontmoeten en enkele vragen beantwoorden, gesteld door de redactie van de lijsterbeskrant.

Oud-Nieuw

15/04/2021
Volgens de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed Vlaanderen is de wijk op de foto’s één bouwkundig geheel. De tuinwijk is gebouwd tijdens het interbellum, in regionalistische stijl en met als type: een tuinwijk in cottageachtige stijl. Bij de status vermeldt men dit geheel als (deels) bewaard.

Corona krijgt GBS De Klimboom niet klein

11/04/2021
Veel schoolactiviteiten binnen en buiten de schoolpoorten kunnen door corona niet plaatsvinden. Maar GBS De Klimboom laat zich niet doen en vindt originele manieren om de sfeer erin te houden en contacten tussen leerlingen, leerkrachten en ouders te onderhouden.

Eddy Frans, voormalige directeur van vzw ‘de Rand

08/04/2021
Toen vzw ‘de Rand’ eind jaren 90 GC de Lijsterbes onder de vleugels nam, opende dat een pak nieuwe perspectieven. De Lijsterbes groeide gaandeweg uit tot een volwaardig gemeenschapscentrum.

Horrorwerf is klaar

05/04/2021
Eindelijk is het zover. De werken aan het Woluwedal zijn na meer dan vijf jaar volledig achter de rug.

Nieuwe reeks:

24/03/2021
Het lijdt geen twijfel: de pandemie heeft onze vrijetijdsbesteding de afgelopen maanden danig beïnvloed. Lezen blijft een bijzonder zinvolle besteding van de extra vrije tijd die we tegenwoordig creatief moeten zien in te vullen.

oud-nieuw

18/03/2021
We keren nog even terug naar het centrum van Stokkel in Sint-Pieters-Woluwe, naast de Kraainemse Hoek van Stokkel (zie lijsterbes van februari 2021). Dit keer werd de oude foto genomen vanaf de in aanleg zijnde Oppemlaan richting het Dumonplein.

Randieuws

16/03/2021
Wie zich tot voor kort door Brussel en de Vlaamse Rand verplaatste met het openbaar vervoer moest vaak verschillende tickets op zak hebben, afhankelijk van de maatschappij die het vervoer verzorgde.

de Kam en de Lijsterbes ingeblikt

15/03/2021
Gemeenschapscentra de Kam en de Lijsterbes installeren een container in de gemeente die dienst zal doen als babbelbox. Wie wil, kan in de gezellig ingerichte babbelbox met in het midden een afscheiding een praatje komen slaan.

Site Le Chaudron

13/03/2021
De site Le Chaudron in de Ferdinand Kinnenstraat in Kraainem is al enkele jaren een voorwerp van discussie in het gemeentebestuur. De hamvraag: wat moet er met de site gebeuren? In het meerjarenplan is besloten om de site niet te verkopen, maar er dringt zich wel een renovatie op.

Edward Brusselaers, gemeentemedewerker met pensioen

12/03/2021
De familie Brusselaers woont al veel langer in Kraainem dan dat de Vogeltjeswijk bestaat. Edward Brusselaers heeft de buurt helemaal zien veranderen. De straten en huizen palmden het land waarop zijn voorouders en hijzelf witloof teelden in.

Oud-Nieuw

18/02/2021
We zijn in het centrum van Stokkel in Sint-Pieters-Woluwe, de naaste buur van de Kraainemse Hoek van Stokkel. Op de oude foto uit 1951 zie je de aanzet van de Hinnisdaellaan zoals we die vandaag kennen.

Huisgemaakt stoofvlees van Camille en Vincent Libert

16/02/2021
Eten klaarmaken is heus geen vervelend karwei, het kan zelfs een leuk familiemoment zijn. Dat bewijzen Camille Libert en haar papa Vincent bijna elk weekend. Het menu varieert, maar Belgische en Franse klassiekers passeren regelmatige de revue. Al gaan ze soms ook op culinaire wereldreis.

Valentijnsgedicht

14/02/2021
Johan Teirlinck schreef voor ons én voor jullie allemaal dit valentijnsgedicht. We wensen iedereen een mooie dag toe!

Voormalig cultuurschepen Lucien Verheyden

11/02/2021
Veertig jaar geleden nam GC de Lijsterbes een bescheiden start, na de initiële grootse dromen voor een regionale Vlaamse cultuurtempel uit de jaren 70. ‘Het was toen eerder een dienstverleningscentrum voor verenigingen’, vertelt voormalige cultuurschepen Lucien Verheyden.

Vrijwilligers voor vaccinatiecentra gezocht!

10/02/2021
Ons gemeenschapscentrum is nog ‘even’ toe en dus kunnen we momenteel niet op jullie aanwezigheid of inzet rekenen. Daarom ondersteunen we de oproep van de gemeente Kraainem om jullie aan te melden als vrijwilliger in een lokaal vaccinatiecentrum.

Steven Schoonejans is nieuwe voorzitter cultuurraad Kraainem

06/02/2021
‘Ik wil twee generaties verzoenen’, aldus de nieuwe voorzitter van de cultuurraad van Kraainem Steven Schoonejans (38). ‘Ik wil het respect voor de oude waarden en voor de bestaande activiteiten behouden, maar tegelijk ook een verjonging doorvoeren.’

Oud-Nieuw

08/01/2021
De Baron Albert d’Huartlaan maakt de verbinding tussen de Mechelsesteenweg en het Vierarmenkruispunt aan de ene kant en het Dumonplein in Stokkel aan de andere kant. Ze vormt tevens de verbinding met de Astridlaan. Samen vormen ze de noord-zuidas van Kraainem.

Rodrigo Beenkens, sportjournalist van de RTBF

07/01/2021
Rodrigo Beenkens is sinds 1988 aan de slag voor de RTBF, de Franstalige publieke omroep. In drie decennia versloeg hij voor de televisie tal van grote voetbaltoernooien en Olympische Spelen, en ook dertig keer de Ronde van Frankrijk. Hij woont al bijna 20 jaar met veel plezier in de Vogeltjeswijk.

Discover Kraainem wil erfgoed behouden

23/12/2020
Discover Kraainem. Zo heet de nieuwe drietalige vereniging die Luc Maes, Colette Storms en Lorenz Ködderitzsch hebben opgericht. De doelstelling is om alles wat bestaat en leeft in Kraainem bekend te maken bij de inwoners en mensen uit de omgeving.

De Lijsterbesrock!

18/12/2020
Team Lijsterbes wenst jullie een gezellige kerst, een mooi eindejaar en een fantastisch nieuwjaar. Ook in 2021 zijn we er voor jullie!

Kom onze kerstboom versieren

16/12/2020
Oh dennenboom, Oh dennenboom, wat zijn de boodschappen die jij draagt wonderschoon!

Kinderdagverblijf Kraaiennestje bestaat twintig jaar

14/12/2020
Kinderdagverblijf Kraaiennestje uit de Lijsterbessenbomenlaan bestaat op 18 december precies 20 jaar. Het initiatief ontstond uit de hoge nood aan kinderopvang in Kraainem. ‘Er was toen eigenlijk geen opvang’, herinnert Ria Platel zich.

DIGITAAL COMMUNICEREN

14/12/2020
De gemeenschapscentra van vzw 'de Rand' geven verenigingen graag tips over hoe ze digitaal contact houden met hun leden.

Kyra Verreydt debuteert in verfilming van Kom hier dat ik u kus

10/12/2020
Ze begon haar acteercarrière bij De Zonderlingen en maakt nu haar debuut op het grote doek. Tenminste, als corona de bioscoopzalen niet had doen sluiten. Wij spraken met de Kraainemse Kyra Verreydt over haar rol in de film ‘Kom hier dat ik u kus’.

Tips tegen de coronadips

09/12/2020
Damienne D'Heygers is onze centrumverantwoordelijke. En in woelige tijden zoals deze moet een kapitein van een schip soms ook even kunnen ontspannen. Damienne vindt rust in een wandeling op het strand, een goed boek of een ontroerende podcast. Hieronder geeft ze jullie tips om mee te genieten!

Tips tegen de coronadips

06/12/2020
Veerle Colle werkt deeltijds bij ons als medewerker administratie en communicatie. Zij duikt graag in geschiedenisboeken om haar dagen te vullen. Wanneer ze tussen het thuiswerken door gaat wandelen, zet ze een goede podcast op. Haar interesses variëren van true crime naar...praten over eten.

Tips tegen de coronadips

03/12/2020
Erika Algoet werkt bij ons als medewerker administratie en communicatie. In haar vrije tijd duikt ze graag in de literatuur. Met haar boekentips ga je alvast een spannende winter tegemoet. Dat kan deugd doen in deze periode die voor veel mensen erg eentonig is.

Ann Kelders, conservator in de Koninklijke Bibliotheek

02/12/2020
Onlangs opende de Koninklijke Bibliotheek van België (KBR) een gloednieuw museum, waarin ze voor het eerst kostbare handschriften van de Bourgondische hertogen permanent zal tentoonstellen. Vandaag is het museum door corona even op slot.

Tips tegen de coronadips

29/11/2020
Tom Jacobs, onze technieker, zit niet graag stil. De lockdown heeft hem toch even in zijn zetel doen zitten. Voor hem is deze periode er eentje om onder te duiken in een nostalgische bui. Hij neemt jullie graag mee. Misschien brengen zijn tips bij jou ook wel leuke herinneringen boven?

Tips tegen de coronadips

25/11/2020
Toon Wauters is sinds augustus onze stafmedewerker jeugd & Sport. Welke series en podcasts kunnen hem blijven opbeuren in tijden van corona? We gingen even digitaal op bezoek en hij gaf ons enkele leuke tips mee!

Giveaway op Discord

20/11/2020
Op ons discord kanaal loopt momenteel een wedstrijd in het teken van het spel 'Among Us'! Je kan nog mee doen tot 30 november.

Welk gedicht verlicht straks onze Foyer?

17/11/2020
GC de Lijsterbes wil het grote raam aan de Foyer opvrolijken met poëzie. Daarom is het team nu op zoek naar de mooiste, meest toepasselijke tekst. Welk gedicht straalt volgens jou de nodige troost en warmte uit om deze moeilijke periode te overbruggen?

Bruggen bouwen tussen verenigingen

07/11/2020
‘Ik wil de Nederlandstalige jeugdverenigingen graag meehelpen om hun netwerk te verbreden naar andere organisaties in Kraainem. Die wisselwerking kan alleen maar verrijkend zijn.’ Aan het woord is Toon Wauters, de nieuwe stafmedewerker Jeugd en Sport van gemeenschapscentrum de Lijsterbes.

Recept Bulgaarse Moussaka

05/11/2020
De Bulgaarse keuken doet bij de meesten niet meteen een belletje rinkelen. Svetlana Pehlivanova vertelt met veel plezier over tarator, shopskasalade, banitsa en andere Bulgaarse specialiteiten.

‘De afterparty na Les Truttes vergeet ik nooit’

03/11/2020
Van 2005 tot 2010 stonden Kim Waterschoot en Filip Van de Sype achter de toog van de Foyer. ‘Onze klanten werden onze vrienden’, vertelt Kim. ‘Stel dat we opnieuw in 2005 zouden zijn, dan zou ik zeker weer de Foyer overnemen.’

Pottenbakken en potten pakken

31/10/2020
Al decennialang is keramiekatelier Le Chaudron een populaire smeltkroes van creativiteit en gezelligheid voor menig Kraainemnaar. Florence Mossoux maakt er al meer dan twintig jaar sculpturen, en overtuigde drie jaar geleden haar vader Jean-Paul om ook te komen pottenbakken.

Het griezelbal Fotofestival

27/10/2020
Geen Griezelbal dit jaar, wel een alternatief. Laat jij ons schrikken met een griezelige foto? Wie weet win jij dan een leuke fotoshoot met het hele gezin.

Luc en Anita, vroegere uitbaters van buurtwinkel Prima

19/10/2020
Meer dan veertig jaar lang was de buurtwinkel van Luc en Anita Van Buggenhout een begrip voor al wie in de Vogeltjeswijk en omstreken woonde. Sinds 2008 is het koppel met pensioen, maar ze wonen nog altijd vlakbij in Kraainem, en ze worden nog regelmatig door buurtbewoners herkend.

Oud-Nieuw

15/10/2020
Bij het begin van de Steenweg op Zaventem, ook te bereiken via de nauwe doorgang achteraan de Sint-Pancratiuskerk, ligt rondom een gekasseide binnenplaats deze U-vormige voormalige hoeve. De hoeve maakt deel uit van de oudste bewonerskern van Hoog-Kraainem.

Karlijn Sileghem over theatervoorstelling Papin

14/10/2020
Een moordzaak die in het begin van de vorige eeuw heel Frankrijk in de ban hield. Dat is voor actrices Karlijn Sileghem, Tania Van der Sanden, Ilse de Koe en muzikant Nils De Caster de inspiratiebron voor een tragikomisch stuk over leegte die woede wordt.

Suura debuteert vanuit de luwte

13/10/2020
Het dromerige, weidse geluid van Suura klinkt op Luwte bewust ongrijpbaar. Met elementen uit folk, jazz, klassiek en vrije improvisatie creëert gitarist Nicolas Van Belle met een wat ongewone line-up ruimte voor het onverwachte.

Poëziewandeling langs Kraainem en Wezembeek-Oppem

07/10/2020
Het is deze week de Week van het Nederlands. Naar aanleiding daarvan organiseren GC de Kam in Wezembeek-Oppem en GC de Lijsterbes in Kraainem een poëtische speurtocht.

Kinderhoogdag

07/10/2020
Ring TV maakte een leuke reportage over onze Kinderhoogdag 2020!

Uitbouw trage wegen in faciliteitengemeenten

06/10/2020
Niks leuker dan een wandeling of fietstocht langs kleine weggetjes. Weg van het drukke verkeer. Maar die trage wegen zijn lang niet overal goed zichtbaar of bereikbaar. De faciliteitengemeenten beloven in koor beterschap de komende jaren.

Voorzichtige heropstart van het verenigingsleven

02/10/2020
De impact van de coronamaatregelen op het verenigingsleven in Kraainem is groot, zo blijkt uit een rondvraag bij de verenigingen. Toch zijn de jeugdverenigingen inmiddels voorzichtig weer opgestart, en ook de sportverenigingen hebben de aftrap gegeven voor een nieuw seizoen.

Hilde Dierck stond mee aan de wieg van GC de Lijsterbes

30/09/2020
De geboorte van GC de Lijsterbes vond 40 jaar geleden plaats. Hilde Dierck was erbij. Hoe zij als cultuurfunctionaris het gemeenschapscentrum met de jaren heeft zien groeien? ‘Het werd vooral een kruispunt van ontmoetingen.’ ‘